(Tér)képzelgő

Térképklub

Térképklub

Egy nap a vonaton

2017. szeptember 04. - Térképklub

Egyre inkább választják az utazók az autóval, vagy a repüléssel szemben a vonatot utazásaik eszközéül. Ám ahogy az új kutatások mutatják hiába tehetjük meg a London-Párizs távot alig négy óra alatt, a hasonló távolság Kelet-Európában akár 22 órát is igénybe vehet.

promo-image2.jpg

Peter Kerpedjiev, a bécsi egyetem doktori hallgatója az összegyűjtött adatokat térképen megjelenítve mutatta meg, hogy az általa kiválasztott európai nagyvárosokból milyen településeket, területeket mennyi idő alatt lehet elérni.

Európa leggyorsabb vonathálózata a kontinens nyugati felén van, a Párizs-London-Brüsszel háromszögben közlekednek a legnagyobb sebességű vonatok. A párizsiak nem csak saját országukat utazhatják be alig fél nap alatt, de Németországot is: az Észak-Rajna-Vesztfália vidéki nagyvárosokba is kevesebb, mint hat óra alatt eljutnak.

paris-sofia-map2.jpg

Amíg a Párizs és Berlin közötti távolságot 8 óra alatt teszi meg a vonat Nyugat-Európában, addig a hasonló távolságú Szófia-Szarajevó út 48 órát vesz igénybe keleten.

Ugyanakkor míg Belgrád jól kapcsolódik a vasutak hálózatába, addig Podgorica szinte el van zárva Európa többi részétől.

eastern-europe2.jpg

A kutatás érdekessége, hogy Skandinávia remekel vonathálózat szempontjából. Bár nagyok a távolságok a nagyvárosok között, és a népsűrűség is viszonylag alacsony, Stockholmtól mind Norvégia fővárosa, Oslo, mind a dán főváros, Koppenhága is kevesebb, mint nyolc órányi vonatozásra van.

scandinavia-map1.jpg

Az adatok a Swiss Public Transport ügynökségétől származnak. Peter Kerpedjiev a kutatási eredményekhez hozzáteszi azt, hogy nem minden európai nagyváros menetrendje volt elérhető, és bizonyos adatok hiányosak.

A cikk végén felteszik a kérdést, hogy ezeknek az adatoknak a tükrében a kutató milyen útvonalat javasolna a turistáknak. Az egyik lehetőségként a nagy sebességű vasutakat ajánlja a már említett háromszögből, hogy innen érjük el a nagy európai városokat, aztán pedig a Svájci-Alpokot átszelő TGV nyújthat száguldó élményt.

Ugyanakkor annak is meg van a kényelme, ha a lassabb, éjszakai vonatokat választja az ember, hiszen az út alatt kipihenheti magát az utazó, és Párizs után egyből a Földközi-tenger, vagy Köln után a prágai pályaudvaron ihatja a reggeli kávéját.

Peter Kerpedjiev térképe itt található:

http://emptypipes.org/supp/isochrone_copenhagen/

Az eredeti cikk és képek itt találhatóak:

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/06/05/map-the-remarkable-distances-you-can-travel-on-a-european-train-in-less-than-a-day/?utm_term=.297cb38764e9

A bejegyzés trackback címe:

https://terkepklub.blog.hu/api/trackback/id/tr1612802500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása