(Tér)képzelgő

Térképklub

Térképklub

Ismerd meg a HUNGARICANÁT!

2018. október 25. - Térképklub

A HUNGARICANA egy közgyűjteményi portál, ahol a gyűjtött anyagok digitalizálás után elérhetővé válnak mindenki számára. Felbecsülhetetlen értékű könyvtári, levéltári anyagok kerülnek elérhetővé.

A rendszer különleges eleme a történelmi térképek korszerű, látványos és legmodernebb térinformatikai technológiával megtámogatott, tudományos igényű megjelenítése.

A HUNGARICANA rendszer fontos funkciója a különböző adatbázisok, intelligens, kifinomult és együttesen való keresése: nem kell külön-külön lekérdezéseket futtatnunk, hanem lehetőségünk van egyetlen kereséssel valamennyi adatbázisban megtalálni a minket érdeklő adatokat.

A térképek akár két, akár három dimenzióban megtekinthetők, összehasonlíthatók a mai térképekkel (Google vagy OpenStreetMap), illetve szinkronizáltan, egymással összehasonlítva is megjeleníthetők.

A digitalizált anyagok elérhetőek térképen, ha azokhoz földrajzi hely kapcsolhatók:

20181025_1.jpg

Kiválaszthatunk egy térképréteget, amit a mai térképre ráfeszítve láthatunk:

20181025_2.jpg

20181025_3.jpg

A térképen látható számok a tárolt adatokat (jelen esetben képeket) mutatják:

20181025_4.jpg

A képeket nagy felbontásban is meg tudjuk nézni, a kép minőségét egyénileg tudjuk szabályozni:

20181025_5.jpg

Rengeteg lehetőség nyílik a múlt iránt érdeklődők számára, hiszen egy helyen meg lehet találni több adatbázis anyagát. Egyszerre tudjuk a régi térképeket, fényképeket, képeslapokat, levéltári adatokat böngészni. Határon innen és túl.

Forrás: https://hungaricana.hu/hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://terkepklub.blog.hu/api/trackback/id/tr9314319507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása