(Tér)képzelgő

Térképklub

Térképklub

Föld, vetület, ilyesmi

2018. október 15. - Térképklub

Amikor egy világtérképre ránézünk, látjuk mekkorák az országok egymáshoz képest. Igen ám, de ezek a méretek sokszor nem tükrözik a valóságot. Ha ugyanis a Föld felszínén levő pontot síkban akarjuk ábrázolni, le kell vetítenünk a földrajzi pontot valamilyen módon. Az, hogy milyen módot választunk,határozza meg azt, hogy melyik értékünk (hossz, távolság, szög, terület) fog a legkevésbé torzulni.

A vetülettan fő feladata olyan térképek szerkesztése, amelyek a tájékozódási feladatoknak a közelítő megoldására alkalmasak. A több évezredes tudományos kutatás eredményei tették lehetővé a korszerű számítógépes térkép adatbázisok (lásd térinformatika) létrehozását, és a GPS (Global Positioning System) alkalmazását. Napjainkban a rajzolt térképeknek a szemléltetés és a döntés-előkészítés vizuális támogatása vált a fő feladatává.(Wikipédia)

20181015_3.jpg

Az eddig használt térképeken az úgynevezett Mercator-vetület volt látható, mely arra jó, hogy elég helyesen érzékelteti a távolságok arányát, de valójában a földrészek méretaránya és egymáshoz képest elfoglalt helyük elég távol áll a valóságtól. (index.hu)

Mindezek tudatában nézegethetjük a https://thetruesize.com-on, hogy mekkorák a Föld országai egymáshoz képes.

20181015_1.jpg

20181015_2.jpg

Újdonság pedig az, hogy egy új animált térképen egyben láthatjuk mindezt:

20181015_4.gif

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/10/15/mercator/

A bejegyzés trackback címe:

https://terkepklub.blog.hu/api/trackback/id/tr9514302057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása