(Tér)képzelgő

Térképklub

Térképklub

Római utak új köntösben

2017. október 02. - Térképklub

Sasha Trubetskoy térképe a megszólalásig hasonlít a londoni merótérképhez. Persze csak megszólalásig, mert a tüzetes szemlélő átlát a szitán. Ez a térkép ugyanis a Római Birodalom fontosabb útjait és településeit jelzi Európa térképén időszámításunk szerinti 125-ből.

roman-empire-subway.jpg

Természetesen nem lehetett az összes települést ábrázolni egyszerre, ezért csak a tartományi székhelyek és a nagyobb népességű városok kerültek a térképre.

Krisztus előtt 300 körül a rómaiak 250 000 mérföld (azaz több, mint 400 000 km) utat építettek a Római Birodalmon keresztül-kasul. Ebből több, mint 80 000 km-t "burkolt útnak" lehetett tekinteni.

A munkája során használt térképeket itt és itt lehet böngészni.

 térkép korántsem teljes. Aki az egykori római utakról még többet szeretne tudni, annak remek lehetőség a további kutatásra a Stanford’s ORBIS model, és a The Pelagios Project. Ezekből meg lehet tudni, hogy milyen évszakban, milyen közlekedési eszközön (nem utolsó sorban mennyi pénzért) mennyi idei tartott az út egykoron.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy egy látványos, és könnyen átlátható térképet sikerült készítenie.

Forrás, kép:

http://sashat.me/2017/06/03/roman-roads/

A bejegyzés trackback címe:

https://terkepklub.blog.hu/api/trackback/id/tr5812918641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása